Polen op twee wielenPolen op twee wielen

Polen – actieve vakanties ver weg van de drukte 

Polen is in vele opzichten uniek. Niet alleen tijdens lange vakantiereizen, maar ook tijdens korte trips, is het de moeite waard om de charmes te leren kennen van het land, waarvan de grenzen zich letterlijk uitstrekken van de zee tot aan de bergen. De natuurlijke omstandigheden maken dat Polen het hele jaar door een perfecte plaats is voor diverse sport- en recreatieactiviteiten. Fietsen, wandelen, watersport en wintersport – dit zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Bovendien vinden liefhebbers van een actieve vakantie een goed ontwikkeld en gevarieerd, wat prijzen en soort betreft, accommodatie- en horeca-aanbod, dat zelfs de meest veeleisende toeristen tevreden zal stellen.  Prachtige landschappen, wilde dieren en talrijke bezienswaardigheden maken uw vakantie compleet. 

Met de fiets, waar? 

Een schilderachtige kust, veeleisende bergen, het charmante Mazurische merengebied, bospaden of landweggetjes, weg van de drukte? Polen biedt vele mooie plaatsen om te bezoeken voor fietsers. Elk jaar worden in verschillende delen van het land meer en meer moderne fietsroutes aangelegd. Ook het aantal fietsers uit Polen en het buitenland dat van deze routes gebruik maakt, neemt toe. Voor de liefhebbers van langere routes zijn er uitstekende suggesties: het fietsroutenetwerk Velo Klein-Polen, gelegen in het zuidelijke deel van de provincie Klein-Polen, de Groene Velo-fietsroute, die bijna 2000 km door het oostelijke deel van het land voert, of het zich door drie regio’s van Polen uitstrekkende deel van de fietsroute R10.  Het is ook de moeite waard om enkele Poolse regio’s te leren kennen, waar fietsen buitengewoon aantrekkelijk is vanwege de natuurlijke en culturele waarden. Misschien zullen hun attracties u inspireren om een actieve vakantie in Polen te plannen. Maak kennis met de regio’s Groot-Polen, Klein-Polen en Warmië en Mazurië, de perfecte bestemmingen voor fietsers.

Groot-Polen

De regio Groot-Polen ligt in het westen van het land en is ideaal voor fietsers. Iedereen die de gelegenheid heeft gehad het per fiets te verkennen, zal bevestigen dat het veel gevarieerder is dan gewoonlijk wordt gedacht. Het noordelijke deel van de regio bestaat uit onbegaanbare bosgebieden en populaire kanoroutes. Het centrale en westelijke deel bieden een veelvoud aan sporen van de Poolse landadel met prachtige paleizen en buitenverblijven. Het oostelijke deel met sporen van industrieel erfgoed versmolten met het postglaciale landschap, terwijl het zuidelijke deel uit heuvellandschap en weidse uitzichten bestaat. Het aangelegde netwerk van fietsroutes is zeer divers en biedt u de mogelijkheid zowel kortere als langere tochten met de fiets te plannen. U kunt kiezen uit enkele duizenden kilometers aan fietsroutes, waarvan er bijna tweeduizend deel uitmaken van het Groot-Poolse Fietsroutesysteem. De volgende verdienen bijzondere aandacht: De 100-merenroute – een 111 km lange route door het mooiste merengebied in dit deel van het land, de Warta fietsroute – het meest natuurlijke van de routes, langs de oevers van de langste grote rivier in Groot-Polen – de Warta, met een totale lengte van 372 km, en de De route van de landeigenaren  in het zuidelijke deel van de regio, dat de talrijke landhuizen en paleizen in het gebied met elkaar verbindt, met een lengte van 245 km.

Klein-Polen

Klein-Polen, oftwel Małopolska, gelegen in het zuiden van Polen, met Krakau als middelpunt, is een regio met uitstekende toeristische waarden. Deze provincie heeft heel wat originele ervaringen, opwindende avonturen, regionale smaken en culturele ontdekkingen in petto, die op de nieuwsgierige reiziger wachten. Dankzij vele wereldberoemde monumenten, vier nationale parken en geliefde bergketens is deze regio aantrekkelijk voor elke toerist. Een goede manier om Klein-Polen te leren kennen, is met de fiets. De regio heeft voor alle liefhebbers van fietsvakanties veel prachtige, nieuwe routes van verschillende niveaus ter beschikking. De Vistula Fietsroute loopt door de meest pittoreske hoekjes van de Vistula vallei en zijn zijrivieren. Velo Dunajec wordt door fietsers beschouwd als de mooiste fietsroute van Polen. Vanaf het Tatragebergte, via de Gorce, Pieniny, Beskiden en de charmante omgeving van Tarnów leidt het naar de rivier de Vistula. De absolute “kers op de taart” van de regio is het Małopolska gedeelte van het Adelaarsnestenroute, waar de mooiste bezienswaardigheden  te zien zijn, voornamelijk de kastelen van de Krakau-Częstochowa Jura hoogvlakte. Ga je liever wandelen? Kies dan voor een actieve vakantie en volg een stuk van de langste wandelroute in de Poolse bergen – de Beskiden route, die deze regio doorkruist.

Warmië en Mazurië 

Warmië en Mazurië in het noordoosten van Polen, is een regio waar iedereen aan zijn trekken komt – ongerepte natuur, prachtige landschappen van meren, bossen, velden en weiden, talrijke historische bezienswaardigheden die getuigen van het rijke verleden. Dit alles kan worden verkend door een van de vele fietsroutes te volgen. De meeste routes zijn niet moeilijk en voeren langs bos- en landwegen, ver weg van het autoverkeer. Sommige van de routes zijn uitgestippeld in de nabijheid van populaire vakantieoorden, maar er zijn ook routes waarlangs recreatieve fietsers vele kilometers langs de oevers van meren afleggen voordat zij sporen van menselijke activiteit tegenkomen. Een deel van de Green Velo-fietsroute, met een totale lengte van 400 km, loopt door de regio. De route loopt langs de bekendste regio Mazurië, met zijn drukbezochte toeristische bestemmingen als Mikolajki en Gizycko. Het passeert alleen de meest noordelijke stad van de regio – Węgorzewo. Vermeldenswaard is ook het Elbląg Kanaal Fietsroute, dat Elbląg met Ostróda verbindt. De lengte van de route is 84,6 km, en de meest interessante plaats op de route is het Druzno meer – een reservaat voor water- en moddervogels. Fietsroutes rond de grootste Mazurische meren – Mamry en Śniardwy – zijn ook interessante proposities in de regio. Warmië en Mazurië is een ideale bestemming voor wie houdt van een actieve vakantie midden in de natuur.

Link Nederland: Fietsen (polen.travel)
Link België: Fietsen (polen.travel)