wandelen langs de Dijle
streek-GR Dijleland

De streek-GR Dijleland

Verrassend groen in het hart van Vlaams-Brabant

Bart Biesemans

Vrijdag 23 april, 14:30 u, zaal 2

Wandelen? In de regio Brussel-Mechelen-Leuven? Is dat niet de regio waar moderne woonwijken tegen oude industriegebieden leunen? Waar spoorwegen, expreswegen, autosnelwegen en een uitdijende luchthaven het landschap helemaal verkruimeld hebben? De regio die we ’s ochtends doorkruisen op overvolle treinen of in eindeloze files op weg naar een veel te drukke job? Waar enkel het moedig sprietje straatgras vanuit een scheur van het asfalt de strijd aandurft met de roetdeeltjes?

Dat was toch mijn vrees toen ik voorbije herfst de streek-GR Dijleland aanvatte. Om vervolgens van de ene verbazing in de andere te vallen. Verspreid over 130 kilometer kreeg ik zowel culturele, historische als, jawel, ecologische pareltjes voorgeschoteld.

De streek-GR volgt dikwijls het traject van de Dijle of enkele van zijn bijrivieren. Omdat de Dijle niet zoals zoveel waterwegen rechtgetrokken werd maar zijn natuurlijke loop grotendeels behouden heeft, staat dat garant voor een afwisselende route die Leuven, Tervuren en Mechelen verbindt.

Ik leerde Leuven en Mechelen op een originele manier kennen. In Mechelen stap je zelfs OP de Dijle! Maar ook de sporen van beide wereldoorlogen, de natuurgebieden, de kastelen en andere monumenten gaven saaiheid of verveling geen enkele kans. Zelfs Peter Paul Rubens mocht ik onderweg ontmoeten.

Ik nodig je graag uit om je net als ik te verwonderen over een stukje vaderland dat ik al lang verloren achtte…

Bart Biesemans

Heeft samen met zijn partner Diane de voorbije tien jaren een passie gekregen voor lange-afstandswandelingen. Schotland en de Europese pelgrimspaden oefenen een grote aantrekkingskracht uit. Maar ook de GR’s in eigen land nodigen uit tot steeds meer.